Kenwa Mabuni
Het Shito-ryu is één van de vier hoofdstijlen die in Japan en ver daarbuiten beoefend wordt. De stijl is ontwikkeld door de Japanse Grootmeester Kenwa Mabuni (14 november 1889 – 23 mei 1952). Op dertienjarige leeftijd begon zijn beoefenen van karate o.l.v. de 72-jarige Grootmeester Anko Itosu uit het Okinawaanse dorpje Shuri. Als Mabuni 20 jaar is wordt hij via zijn vriend Chojun Miyagi (grondlegger van het Goju-ryu) bij Grootmeester Kanryo Higashionna uit het Okinawaanse dorpje Naha voorgesteld. Na het overlijden van zijn beide leermeesters opent Mabuni een dojo in zijn achtertuin. In 1928 vertrekt hij naar Japan om zich in Osaka te vestigen. Daar opent hij een dojo en onder druk van de Japanse Butokukai laat hij in 1934 zijn karatestijl opnemen in het register onder de naam Shito-ryu. Deze naam heeft hij gekozen uit eerbetoon aan zijn beide leermeesters Itosu en Higashionna.
Als logo koos hij het oude embleem van de familie Mabuni. De cirkel staat voor vrede en harmonie (wa). De lijnen in de cirkel staan voor het Japanse karakter, persoon of mensen. Deze beide gecombineerd geeft als interpretatie mensen die vredevol en harmonieus met elkaar samenwerken. Tevens vertelde grootmeester Mabuni dat de twee lijnen in de cirkel ook geïnterpreteerd konden worden als de namen van zijn twee leermeesters.
De lessen van Mabuni waren een samenvoeging van twee hoofdstromen, Shuri-te en Naha-te. Hij gaf beginners met name les in de beginselen van het Shuri-te waarin vooral lineaire technieken en snelheid van bewegen van toepassing zijn. De gevorderden kregen van hem met name les in het Naha-te waardoor ook de energetische principes in het karate getraind konden worden. Alle technieken dienden voorzien te zijn van het principe Shin Gi Tai Ichi oftewel geest, techniek en lichaam dienen één te zijn. De beginnende karateka heeft slechts de techniek als aangrijpingspunt. Via de techniek komt de karateka na een gedegen oefenperiode in aanraking met het tweede aspect, namelijk het lichaam. De techniek is nu zo vaak geoefend en ingeslepen dat deze zo te zeggen een deel van het lichaam is geworden (zij verloopt over ruggenmergsniveau). Als nu uiteindelijk de geest of het hart er ook bij betrokken worden dan zijn alle drie aspecten gebundeld tot één.
Mabuni werd tijdens zijn leven in Japan door vele grootmeesters gezien als een kata-expert. Mabuni had heel veel kata bestudeerd en hij was volledig op de hoogte van de verschillende bunkai van elk kata. Naast zijn diepgaande kennis van verschillende kata schreef Mabuni ook veel boeken om op die manier het karate bekend te maken onder de Japanse bevolking.
In het jaar 1952 overleed deze grote karatemeester. Veel van zijn leerlingen gingen hun eigen weg, maar het erfgoed van de Shito-ryu school werd volgens de wens van Kenwa Mabuni overgedragen op zijn oudste zoon Kenei Mabuni.
Kenei Mabuni
De oudste zoon van grootmeester Kenwa Mabuni, Kenei, nam de leiding van de school over. Kenei Mabuni werd geboren op 13 februari 1918 in Shuri City (Okinawa). Doordat hij constant in de omgeving van zijn vader was werd hij al op 7-jarige leeftijd bekend gemaakt met karate. Tevens leerde hij vele andere meesters en andere vechtkunsten kennen.
Na de dood van zijn vader zette hij zijn dojo onder dezelfde naam, namelijk de Yoshukan (het ontwikkelen van superieure vaardigheden en geest) verder. Evenals zijn vader zet grootmeester Kenei Mabuni zich helemaal in voor het Shito-ryu karate-do. Hij heeft de hele wereld over gereisd om de stijl van zijn vader te promoten en er ook voor te zorgen dat de stijl op een juiste wijze verder doorgegeven werd. Hiertoe is hij ook ruim 20 jaar meerdere keren per jaar naar Europa gekomen en in 1996 is hij zelfs bij ons in Nederland te gast geweest.
Soke Mabuni Kenei overleed op 19 december 2015 op 97-jarige leeftijd.
Meester Nakahashi
Een belangrijke leraar tijdens de bezoeken van grootmeester Kenei Mabuni in Europa was meester Nakahashi. Meester Nakahashi was de Europees vertegenwoordiger van het Mabuni Dento Shito-ryu en hij woonde sinds 1977 op het Franse eiland Corsica. Meester Nakahashi werd op 7 november 1944 in Kobe (Japan) geboren en hij startte met de beoefening van karate op 10-jarige leeftijd. In 1977 is hij vanuit Japan naar Europa gekomen om zich aldaar op het Franse eiland Corsica te vestigen. Van daar uit heeft hij het Shito-ryu, zoals onderwezen in de lijn van grootmeester Kenwa Mabuni, uitgedragen. Veelvuldig heeft hij trainingsstages verspreid over Europa gegeven, zoals de weekstage op Corsica voor de DSRI. (Dento Shito Ryu Inernational) Tevens kwam hij vanaf 1992 bijna elk jaar ook in Nederland om trainingsweekenden in het Shito-ryu te geven. Meester Nakahashi overleed op 4 juli 2019 op 75-jarige leeftijd.
Soke Kenyu Mabuni
Na het overlijden van onze Soke Kenei Mabuni is zijn oudste zoon Kenyu Mabuni nu de nieuwe Soke van onze stijl.
Na de dood van zijn vader in december 2015 werd hij volgens de traditie tot de volgende Soke (opvolger) van het systeem gezalfd tijdens een inauguratieceremonie op 28 februari 2016 in Osaka, waarmee hij het werk van zijn vader en zijn grootvader voortzet.
Kenyu Mabuni werd geboren op 4 juni 1951 in de stad Nishi-ku Osaka. Vanaf zijn vroege jeugd vertoefde hij in de dojo met zijn grootvader Kenwa en zijn vader Kenei. Hij groeide praktisch op, daar waar ze oefenden. Hij begon op 3-jarige leeftijd al met het leren van karate van Kenei Mabuni, in hun eigen huis. Later leerde hij ook de kunst van Kobudo en specifiek de traditionele wapens Sai en Kon van zijn vader. In 2008 werd hij lid van de Karate Federatie in Hachioji, waar hij woont, en lid van de Karate Federatie van Tokio en JKF (Japan Karate Federation).
Tot op heden geeft hij verschillende stages over de hele wereld waaronder ook de weekstage van DSRI.
Carlos Molina & Anselm Stahl
Kort voor zijn dood sprak Meester Nakahashi de wens uit dat Sensei Carlos Molina en Sensei Anselm Stahl de Dento Shito Ryu International, en zo zijn werk zouden voortzetten in Europa.
Zij geven vele trainingsstages door heel Europa om de traditie van het Mabuni Shito-ryu door te geven. Jaarlijks nodigen we een van hen dan ook in Nederland uit om een trainingsweekeind te komen geven.
Joost Franken
In Nederland staat het Shito-ryu onder leiding van Joost Franken. Hij is Rijksgediplomeerd karateleraar (KBN) en bezit sinds 2012 de zesde dangraad Dento Shito-ryu erkend door Grootmeester Mabuni. In augustus 2006 heeft hij uit handen van Grootmeester Kenei Mabuni de ‘uchi deshi’ titel ontvangen. Hierdoor wordt hij gezien als een directe leerling van Grootmeester Mabuni.
Op verzoek van Grootmeester Kenei Mabuni is destijds de Dento Shito Ryu International (DSRI) opgericht, ook bekend als de ‘Kokusai Dento Shito Ryu’. Deze organisatie houdt zich bezig met de bestudering van het traditionele Shito-ryu zoals ontwikkeld door Grootmeester Kenwa Mabuni en verder doorgegeven door Grootmeester Kenei Mabuni. Alleen die leraren en scholen die in deze lijn opgeleid zijn mogen gebruik maken van het logo en de naam ‘Dento Shito-ryu’.