Examenstof
Op deze pagina vind je de uitleg van alle basistechnieken en de examenstof ingedeeld per graad. Uiteraard spreekt het voor zich dat je de stof niet alleen met je hoofd, maar vooral met je lijf moet kennen en kunnen. Toch is het wel fijn om terug te kunnen kijken naar de exameneisen en benamingen van technieken op papier en daarvoor is deze pagina samengesteld. Als je hierna nog vragen hebt over de technieken of de stof stel ze dan gerust aan je leraar of misschien is er een hoger gegradueerde die je verder kan helpen op jouw weg.
De basistechnieken van het Shito Ryu.
De basistechnieken vormen het allereerste begin van de studie van het karate-do. In de les of tijdens een examen worden deze technieken in het onderdeel kihon meestal op tel uitgevoerd. De leraar telt van één tot en met tien in het Japans en op elke tel wordt de een techniek uitgevoerd. In het plaatje zie je die Japanse benamingen van de cijfers 1 t/m 10.
Tijdens het onderdeel kihon laat je allerlei basistechnieken zien. De basistechnieken van het karate bestaan uit verschillende basisstanden, verdedigingstechnieken en aanvalstechnieken met de armen en benen.
De technieken die hieronder afgebeeld staan zijn eigenlijk de meest basale technieken. (Er zijn er dus nog meer maar naar mate je langer traint kom je deze vanzelf tegen)
Tijdens de uitvoering van de verschillende technieken moet je op een aantal zaken letten, namelijk:
- de techniek moet de juiste vorm hebben.
- de techniek moet met de juiste spanning uitgevoerd worden.
- de techniek moet een vernietigende indruk achterlaten.
- de houding van het lichaam dient steeds rechtop te zijn.
- tijdens en na het uitvoeren van een techniek moet je in balans blijven.
Kyugraden oefenstof.
De kyugraden stof die hieronder is aangegeven is opbouwend. De stof van de voorgaande graden dient dus ook beheerst te worden als je al een hogere graad hebt. Dit betekent dat er steeds een beetje bijkomt.
Dangraden oefenstof.
Na de kyu-graden, die weergegeven worden in verschillende kleuren, volgen de dan-graden. Deze graden worden met name weergegeven dooreen zwarte kleur (vanaf de 6 dedan mag er een combinatie van rood en/of wit gedragen worden).
Het kyugradentraject verloopt steeds binnen de eigen school. Voor het afleggen van een dangraad examen dient de karateka toestemming te hebben van de leraar en het examen wordt altijd buiten de school afgelegd.
Een tomeloze inzet en eindeloos doorzettingsvermogen zijn nodig om met succes een dangraad te behalen. De meest begeerde dangraad is natuurlijk de allereerste zwarte band, Shodan. Voor velen een hele grote mijlpijl. In totaal zijn er tien
meestergraden waarbij steeds opnieuw inzet en doorzettingsvermogen van jou gevraagd wordt. Naast het kennen van de stof is een bepaalde mindset ook van belang. Het begint vanzelfsprekend met de wil ervoor te gaan. Meerder keren per week trainen, het volgen van extra trainingen of activiteiten en bereidwilligheid om de leraar te assisteren in de lessen of daarbuiten.
De voorbereiding is dus heel pittig en is daarmee onderdeel van het proces. Velen beginnen met karate, slechts een enkeling maakt daadwerkelijk de overgang van een kyugraad naar een dangraad. Dat heeft vooral te maken met de overgave die van jou gevraagd wordt. Overgave in de vorm van inzet, inzet en inzet.
Leerlingen die zover zijn ontvangen van de leraar een uitnodiging en het is aan hen om daarop in te gaan. Als je weet dat er een drukke tijd aan komt, dan is het waarschijnlijk geen goed idee om een danexamen te gaan doen. Ook als je kampt met blessures of ziekte kun je beter de uitnodiging tijdelijk afslaan. Een gedane uitnodiging blijft namelijk in principe staan. Je weet in ieder geval dat er een periode veel van jou gevraagd wordt en dat moet je kunnen en willen.
Bij examens voor de stijlgroep liggen de programma’s niet vast. Je moet veel kunnen en tevens dien je tijdens het hele
trainingsweekend actief aanwezig te zijn. Als je een dergelijk examen wilt afleggen na uitnodiging van de leraar zal die je hierin begeleiden. De dangraadexamens bij de Dento Shito Ryu International zijn dangraadexamens vanuit de Japanse traditie. Deze traditie is altijd al een combinatie geweest van het kennen, kunnen en gunnen. Kennen is een stukje theorie omtrent de benamingen van de technieken en de vitale punten op het menselijk lichaam. Kunnen is heel eenvoudig de gevraagde oefenstof beheersen. En gunnen is een zaak van het hart tussen leraar en leerling. De combinatie van deze zaken én het niet-weten wat er precies gevraagd wordt maken deze examens lastig, uitdagend maar zeker ook bijzonder.
Naast inzet en bereidwilligheid wordt er een vergoeding van de kandidaat gevraagd voor het afleggen van een danexamen. Tevens dien je als karateka minstens 3 jaar lid te zijn vande stijlgroep. De vergoeding is niet een kopen van een graad, je kunt immers altijd zakken, maar een vergoeding is voor gemaakte kosten én naar oud Japans model eveneens een vorm van extra inkomsten voor de Soke van de school.
Het afleggen van een danexamen is geen vanzelfsprekendheid en ook geen verplichting maar eerder een eervolle aangelegenheid als je dit mag doen.