Groetceremonie (Reishiki) 

Bij het binnenkomen van een dojo is het de bedoeling dat je een staande buiging maakt. Voordat je groet stap je eerst met je linkervoet de dojo binnen en daarna met je rechtervoet. Je neemt de basisstand musube dachi aan en je maakt dan een staande buiging. 


Op het teken van de leraar stelt iedereen zich op in een rij. Hierbij moet je er goed op letten waar je precies in de rij gaat staan. In de dojo geldt de regel dat hoger gegradueerde dan jijzelf rechts van jou gaan staan. Als je dezelfde graad hebt dan stel je op naar het aantal jaren ervaring in het karate en mocht dat ook hetzelfde zijn dan stel je op naar leeftijd. Iedereen staat in musube dachi waarbij het lichaam rechtop is en de handen op de zijkant van je benen liggen. Als iedereen goed staat draait de Sensei met zijn rug naar de leerlingen en gaat in seiza (op de knieën) zitten. De Sempai, die helemaal vooraan in de rij staat, geeft nu het commando seiza. Hierop gaat iedereen in seiza zitten.

Bij het gaan zitten in seiza moet je goed opletten welk been als eerste naar achteren gezet moet worden. Je moet bij het gaan zitten eerst je linkerbeen naar achteren op de knie plaatsen en dan trek je pas het rechterbeen mee naar achteren. Vervolgens ga je op beide knieën zitten met de handen op de bovenbenen. Hierbij let je er wel op dat de vingers aaneengesloten blijven.

 

Vervolgens geeft de Sempai het commando "mokuso". Na het horen van dit commando sluit je de ogen lichtjes en concentreer je jezelf op jouw ademhaling. Deze ademhaling moet vooral rustig en vanuit de buik plaatsvinden. Na enige minuten geeft de Sensei het commando "mokuso yame". Hierop opent iedereen de ogen en wacht op het volgende commando.

 

De Sempai roept nu "shomen-ni-rei". Hierop maakt iedereen een buiging waarbij je eerst je linkerhand en dan je rechterhand op de grond plaats. Je vormt van beide handen een driehoek en nu buig je met je bovenlichaam naar de grond toe. Vervolgens ga je weer rechtop zitten en nu trek je eerst je rechterhand terug en daarna je linkerhand terug op je dijbenen. Je hebt nu een groet gebracht aan de shomen-zijde waar de foto van de grondlegger hangt. Deze groet heeft trouwens niets te maken met het verafgoden van de grondlegger van onze stijl of met religieuze zaken. De grondlegger van onze stijl is echter de persoon die voor ons karateka’s gezien kan worden als het grote voorbeeld en uit respect voor een goed voorbeeld groeten we onder andere naar hem.


Na de eerste groet draait de sensei zich om zodat hij met zijn gezicht naar de leerlingen zit. De Sempai roept nu "sensei-ni-rei". Op dat commando buigt iedereen op dezelfde manier zoals eerder beschreven. Deze keer zegt iedereen aan het begin van de les "onegai shimasu" (alstublieft) en als de les afgelopen is dan zegt iedereen bij deze groet "arigato gozaimashita" (dank u wel). Deze groet breng je naar de leraar toe. De leerlingen groeten dus de leraar en de leraar groet de leerlingen terug.

 

Vervolgens ga je weer rechtop zitten. De Sempai roept nu "otagani-rei". Opnieuw buigt iedereen en zegt opnieuw hetzelfde als bij sensei-ni-rei. Deze groet wordt door iedereen gemaakt om elkaar als leerlingen te begroeten. Nadat je gegroet hebt ga je weer rechtop zitten.

 

Nu gaat de Sensei als eerste rechtop staan. Vervolgens roept de Sempai "kiritsu". Op dit teken gaat iedereen staan. Bij dit opstaan, moet je eerst je rechterbeen omhoog en naar voren zetten om daarna het linkerbeen naar voren toe bij te trekken naar musube dachi. Als iedereen rechtop staat dan volgt nog een algemene staande groet.

 

Ben je geblesseerd of kan je om wat voor fysieke reden niet goed op je knieën zitten doe dit dan niet! We gaan immers voor het trainen van een gezond lichaam. Tijdens het knielen zet je gewoon een klein stapje naar achteren en volgt net als de rest gewoon het groetceremonie. 

Soms kan een leraar ook besluiten om op een staande wijze de les te openen. De woorden zijn hetzelfde maar alles gebeurt dan staand. 

De staande groet komt sowieso in de dojo ontzettend veel voor. Denk er aan dat je je achterwerk tijdens het groeten niet naar achteren toe steekt en buig met je bovenlichaam maar een klein stukje naar voren.

REI (礼) Een van de belangrijkste dingen in vechtsporten is de buiging. Je moet respect tonen, wanneer je de Dojo betreedt of wanneer je anderen tegenkomt voordat je begint. Het woord ‘Rei’ komt van het Japanse woord ‘Reigi’, wat ‘Respect, Beleefdheid, Manieren’ betekent. Rei gaat verder dan de fysieke daad van buigen en komt tot uiting in iemands gedrag, waarbij nederigheid, dankbaarheid en aandacht voor anderen worden getoond.