Indeling Dojo

De letterlijke vertaling van het woord "dojo" is de plaats waar de weg bestudeerd wordt.

 

De weg die wij bestuderen is de weg van karate. Oorspronkelijk had het woord dojo een religieuze betekenis. Het was een stuk gewijde grond alwaar de monniken hun meditaties op verrichten. Later toen deze monniken allerlei gymnastische oefeningen gingen doen om hun lichaam fit te houden verdween de religieuze betekenis. Toch vind je in een dojo nog allerlei aspecten die aan die religieuze betekenis van toen doen herinneren. Zo had elke windrichting een betekenis en kreeg in de dojo dus ook elke muur (die in een bepaalde windrichting gebouwd stond) ook een betekenis.

 

De voorzijde van de dojo werd traditioneel aan de noordzijde gebouwd. Men kende aan de windrichting noord bijzondere krachten toe en wel de krachten van gevaar en kwaad. De beoefenaar van een gevechtskunst staat dus met zijn gezicht naar het noorden om op die manier gevaar en kwaad in de ogen te kunnen zien en zo bescherming te bieden voor al degene die achter hem staan. Dit beeld laat zien dat een karateka zich oefent in de gevechtstechnieken om zichzelf, maar vooral anderen, te beschermen tegen het kwaad en gevaar van buitenaf.

Shomen

In de dojo heet de muur aan de voorzijde shomen. Aan de shomen-zijde hangt of staat vaak een foto van de grondlegger van de stijl die beoefend wordt. In onze dojo staat aan de shomen zijde dus de foto van grootmeester Kenwa Mabuni.  Aan de shomen-zijde staat ook de leraar van de school. Hij heeft niet alleen de taak om alle aspecten van het karate-do door te geven aan de leerlingen, maar hij moet ook bescherming bieden tegen de krachten van gevaar en kwaad die uit het noorden komen.

Shimoza

De leerlingen van de school staan aan het begin en einde van de les, in volgorde van graad en leeftijd, aan de zuidzijde opgesteld. Het zuiden is de richting van groei, hoop en toekomst. Deze zijde heet in de dojo de shimoza-zijde. Een bekend gezegde in de budo-gemeenschap luidt dat er uit het zuiden geen onderricht komt. Dit betekent dat leerlingen elkaar in de dojo niet mogen corrigeren. Dat is een taak die alleen maar toegeschreven is aan de leraar en zijn sempai’s. (assistenten)

Joseki

Deze sempai’s staan dan ook niet aan de shimoza-zijde maar zij staan aan de joseki-zijde van de dojo. Deze zijde ligt in het oosten. De krachten uit het oosten geven verlichting, wijsheid en kracht: aspecten die iedere beoefenaar van de martiale gevechtskunsten nastreeft.

Shimoseki

Tegenover de joseki-zijde ligt de shimoseki-zijde die aan de westkant gebouwd is. Deze zijde van de dojo vormt een soort nulpunt. Er wordt dus geen bijzondere betekenis aan gegeven. In het gedachtegoed van de Oosterse mens echter is het westen de richting waarin de ziel gaat na het overlijden. 

 

Zo zie je dus dat elke zijde in de dojo een speciale betekenis heeft en iedereen in de dojo een bepaalde plaats.